Eten en drinken doen we allemaal dagelijks. Hoe worden deze producten gemaakt? Hoe zorg je ervoor dat mensen er niet ziek van worden? Hoe zorg je ervoor dat juist jouw product gekocht wordt door de consument?

 

Tijdens de opleiding leer je van alles over het bereiden en produceren van voeding, van grondstof tot eindproduct, hoe dat hygiënisch en veilig gaat. En je leert over zaken als ‘voeding en gezondheid’, voedselveiligheid, kwaliteitsbewaking, marketing. Met je diploma op zak kun je terecht bij alle bedrijven waar ‘voeding’ een hoofdrol speelt. Spreekt dit je aan? Kies dan voor de opleiding Food! Er zijn Foodopleidingen in Rotterdam, Rijswijk Houten en Amsterdam.

Wat ga je leren?

Binnen de opleiding komen drie beroepsrollen naar voren: technoloog, specialist kwaliteit en voorlichter.

 

Als technoloog weet je wat je moet doen om bepaalde producten te maken. Je weet hoe je samenstellingen kunt veranderen waardoor het product nog beter wordt.

 

Als specialist kwaliteit ben je verantwoordelijk voor het veilig produceren van voedingsmiddelen. Mensen mogen er immers niet ziek van worden. De consument wil dat zijn product precies hetzelfde is als de week ervoor.

 

In de beroepsrol voorlichter ben je vooral bezig met de reactie van mensen op eten en drinken. Hoe ga jij ervoor zorgen dat jouw product aanslaat? Hoe kun jij het beste advies geven aan mensen en/of bedrijven?

 

Als je kiest voor de opleiding Food krijg je te maken met alle drie de beroepsrollen.

Je kunt bij Wellant de opleiding Food volgen op niveau 3 en 4 als een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg). Een groot deel van de week zal je op school allerlei activiteiten doen om van alles te leren over voeding. Van bereiden ‘thuis in de keuken’ tot bereiden ‘in het groot’ zoals in de industrie gebeurt. Hoe je voeding het best kunt verpakken en verkopen. Waarom voeding gezond is of juist niet. Dit leer je vanuit de theorie, maar vooral ook door veel te doen met Food bijvoorbeeld bij het vak ‘consumptief’.

 

Tijdens de opleiding zul je vaak een bedrijf van binnen zien. Dit kan zijn via je BPV (beroepspraktijkvorming), door bedrijfsopdrachten of door lessen van gastdocenten op school. Hierdoor maak je kennis met de sector en ontwikkel je een zelfstandige, verantwoordelijke en kwaliteitsbewuste houding. De volgende onderdelen zullen binnen je opleiding aan de orde komen.

  • productkennis

  • warenkennis

  • bereidingsprocessen

  • productieprocessen

  • wet- en regelgeving

  • hygiënisch en veilig werken

  • voeding en gezondheid

  • communicatie

  • werken binnen een team

  • klantgericht werken

Tijdens jouw stages en in het laatste jaar zoek je de verdieping op.

Wat ga je later doen?

Als je je diploma op zak hebt, kun je overal aan de slag waar voedsel verwerkt, bewerkt en/of vermarkt wordt. Zo kun je als technoloog producten ontwikkelen waar bijvoorbeeld geen kleur-/geur- en smaakstoffen in aanwezig zijn. Als specialist kwaliteit zorg jij ervoor dat ieder gebakken brood uit de bakkerij even lekker en van dezelfde kwaliteit is. Als voorlichter geef je advies over de effecten van voeding op het lichaam.

 

Doorstuderen op het hbo kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld bij de Food-opleidingen van Hogeschool Inholland in Delft of Amsterdam.

 

Meer informatie over de arbeidsmarktmogelijkheden in jouw regio kun je bekijken bij SBB.

 

Praktische informatie

Deze opleiding wordt aangeboden op niveau 3 en 4 als BOL. De opleiding duurt 3 jaar.

 

Voor deze opleiding is een studiebijsluiter beschikbaar, die kun je bekijken voor niveau 3 en niveau 4

 

Alle informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina Over het mbo.

Locaties
Wellant mbo Rijswijk
Wellant mbo Rotterdam
Wellant mbo Houten
Bekijk Food bij Wellant: volg je passie

Ook interessant

Food (onderdeel van de Foodacademy)

De Food-opleiding in Amsterdam is door de samenwerking met de Food Academy iets bijzonders. De opleiding leidt je op tot techno...

Lees meer

Urban Green Development

Ben jij een groene denker en doener? Ben je nieuwsgierig, ambitieus, geïnteresseerd in natuur, milieu en de buitenwereld? Wil j...

Lees meer

Dier & Management

Je houdt van dieren, je vindt het leuk om met dieren te werken en je houdt van aanpakken. Tijdens de opleiding Dier & Manag...

Lees meer