Wist jij dat de Nederlandse tuinbouwsector vol zit met de modernste technieken? Dat Nederland op het gebied van Green Tec internationaal voorop loopt? Dus: als jij geïnteresseerd bent in techniek en automatisering, graag wil werken met innovatieve technieken, wil bijdragen aan de verbetering van de wereldwijde voedselvoorziening en verzekerd wil zijn van een uitdagende baan, kies dan voor Green Tec!

 

De vraag naar goed opgeleid, technisch personeel is groot in deze sector. Dus als je kiest voor Green Tec, kies je een opleiding met toekomst! Bovendien kies je dan voor een opleiding in een mooie groene werkomgeving.

Wat ga je leren?

Het is een techniek-opleiding voor de groene sector. Je leert veel over bedrijfsprocessen en hoe je techniek inzet om de processen te verbeteren of te verduurzamen. Theoretische kennis over techniek is dus belangrijk!


Je besteedt aandacht aan de volgende onderdelen: mechatronica, plantenfysiologie, energietechniek, klimaatregelingen, automatisering, logistiek, gewasbescherming en meet- en regeltechniek. Ook leer je veel over bedrijfsprocessen. Nederlands, Engels en rekenvaardigheden staan ook op je lesrooster.


Met de praktijk maak je gelijk al uitgebreid kennis. De Beroeps Praktijk Vorming (stage) is in het eerste jaar 1 dag in de week. In leerjaar 2 en 3 gaat het om 450 uur BPV per jaar. Leren in de praktijk is dus een belangrijke factor.


Wat leer je?

In deze opleiding ga je aan de slag met:

 • Automatisering
 • Robotisering
 • Verlichting
 • Techniek rondom teeltprocessen
 • Gewasbeschermingstechniek
 • Logistiek
 • Ondernemen
 • Innovatie
Wat ga je later doen?

Nederland behoort tot de wereldtop waar het gaat om export van teeltproducten. Om die toppositie te behouden zijn we steeds bezig met het ontwikkelen en toepassen van nieuwe en duurzame technieken. De vraag naar goed opgeleide en ondernemende technische mensen is groot. Er is dus volop werk voor een Green Tec specialist. Meer informatie over het arbeidsmarktperspectief in jouw regio vind je bij SBB.

 

Na het behalen van het diploma kun je gaan werken bij:

 • Geautomatiseerde tuinbouwbedrijven.
 • Technische toeleveringsbedrijven.
 • Overheidsinstellingen.
 • Internationale technische- of productiebedrijven.
 • Exportbedrijven.
 • Kassenbouwbedrijven.

Bij al deze bedrijven kun je aan de slag als teelt of technisch adviseur rond innovatieve technieken in de teelt.

 

Wil je na deze mbo-opleiding verder leren? Geen probleem! Doorstroom naar een technische hbo-opleiding is goed mogelijk. 

 

Meer informatie over de arbeidsmarktmogelijkheden in jouw regio kun je bekijken bij SBB.

 

Praktische informatie

Duur: 3 jaar


Niveau: Niveau 4, Vakexpert teelt en groene technologie, (crebo 25534)


Leerweg: De opleiding Green Tec wordt uitsluitend aangeboden als BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg). Bij de BOL-opleiding is de BPV (Beroeps Praktijk Vorming) 1-2 dagen per week.


Toelatingseisen: Met een diploma vmbo theoretische, gemengde  of kaderberoepsgerichte leerweg (na een positief advies) of de overgang van havo 3 naar havo 4, ben je toelaatbaar. Een intakegesprek is onderdeel van de toelating.

 

Er is voor deze opleiding geen studiebijsluiter beschikbaar. 

 

Alle informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina over het mbo.

Locaties
Wellant mbo Aalsmeer
Bekijk Green Tec

Ook interessant

Groen, Grond & Infra

Overal in het land wordt gewerkt aan steden en parken. Met grote machines. Het zijn uiteenlopende klussen. Vandaag grond storte...

Lees meer

Green Production

Ons land is de grootste exporteur van bomen en andere (sier)teeltproducten. Of je nu werkt in de tuinbouw, sier-, bloemen- of b...

Lees meer